marți, 31 ianuarie 2012

Paste carbonara a la Dana

Sosul pentru spaghetele carbonara la origine se prepara cu oua si parmezan eu in reteta mea am schimbat un ic si am adaugat si smantana pentru gatit. Mie si familiei mele ne place mai lult asa...


Pentru 4 persoane.

1 ou intreg si 2 galbenusuri
100 gr parmezan
200 ml smantana pentru gatit (eu o folosesc pe cea rosie de la Dorna)
300 gr bacon taiat fasiute
1 pachet 500 gr spaghete
sare, piper

Pastele(de obicei se utilizeaza spaghete no 5 dar eu am pus tagliatele) se pun la fiert in apa fierbinte cu sare. Intr-o tigaie uneti baconul la prajit in putin ulei de masline.
 Intr-un castron bateti ouale bine apoi turnati si smantana, parmezanul si piper.
Dupa ce s-a prajit baconul puneti-l in sosul de ou cu smantana. Scugeti pastele de apa si asa fierbinti amestecatile cu sosul gata preparat.
Pofta buna!! Sunt absolut delicioase!!

luni, 30 ianuarie 2012

CROCHETE DE CARTOFI

Cateodata in bucatare ajunge doar un pic pentru a face fericita toata familia cum ar fi spre exemplude  a prepara vicioasele crochete de cartofi, foarte apreciate si simplu de facut. Eu aici am o reteta de baza care poate fi imbunatatita dupa gust, putem elimina anumite condimente din reteta asta si putem adauga ce ne place, putem adauga verdeata sau bucatele de sunca presata...masline sau alt tip de branza.



Ingrediente:
1kg de cartofi(de preferat cartofi rosii)
100 grame cascaval ras
2 galbenusuri
piper, sare si nucsoara(aceasta din urma o puneti numai daca a place gustul daca nu renuntati)
pesmet
2 oua intregi
ulei de floarea soarelui pentr prajit


Se pun cartofii la fiert in coaja cu un praf de sare. Dupa ce au fiert scurgeti apa si lasati la racit. Ii curatati de coaja si ii sfaramati ca la piure, adaugati galbenusurile, cascavalul ras, sare, piper si nucsoara. Amestecati bine totul, daca vi se pare un pic cam prea uscat puneti si un pic de albus de ou.
In acest punct luati cu mana cate putina pasta si modelati bastonase scurte, le dati prin ou si mai apoi prin pesmet si le puneti la prajit pana devin aurii!! Daca doriti o coaja mai crocanta le dat de doua ori prin ou si pesmet! Sunt bune de servit calde!
Pofta buna!!

duminică, 29 ianuarie 2012

Piept de pui cu mustar si ierburi aromatice


Pentru a realiza acest fel de mancare aveti nevoie de:

600 gr piept de pui taiat in felii
30 gr unt
pesmet cat este necesar
3 linguri de mustar
3 frunze de salvie
1 ramurica de rozmarin
putin patrunjel
1 lamaie(sucul)
5 linguri de ulei de masline extravirgin
sare
piper alb macinat



Prima data taiati ierburile aromatice cat mai fin. Stoarceti lamaia intr-un castron, adaugati 3 inguri de ulei, un pic de sare si jmatate din ierburile aromatice. Turnati aceast bait peste pieptul de pui si lasati-l 30-40 minute la marinat.
Intr-o tigaie puneti o lingura de ulei si prajiti pieptul de pui atat cat sa se albeasca frumos pe ambele parti. Il scoateti pe o farfurie. Aici il ungeti cu mustar si il tavaliti prin pesmet.

Intr-o tigaie adaugati o ligura de ulei si unt si punet di nou la prajit bucatile de piept de pui. Cand sunt gata presarati pe ele piper alb si ierburile ramase.
BUN,  SIMPLU SI RAPID!!
POFTA BUNA!!

Omleta in cuib de sunculita



Pentru a prepara acest aperitiv avem nevoie de urmatoarele ingrediente,

5 oua
200 ml smantana pentru gatit care poate fi inlocuita cu ricotta sau 2-3 linguri de mascarpone
50 grame parmezan ras
24 felii subtiri de bacon
2 frunze de busuioc
sare, piper
Puteti imbogati aceasta reteta de baza cu ce va mai place, masline, branza, ardei, verdeata..etc.


Se bat bine ouale cu sare si piper, se toarna smantana, se adauga si parmezanul.
Eu le-am pus in forma de briose dar le puteti pune in ce tip de forme aveti. ex. ceramica, iena..etc.
Am pregatit tava de briose cu cate doua felii de bacon in ele dupa care am turnat compozitia. In fiecare puteti adauga ce va ma place...cascaval, masline, ciuperci...
Le bagam la cuptor pentru vreo 10-15 minute la 180 grade pana cand ouale vor fi coapte.
Le puteti servi cu salata verde alaturi!!
POFTA BUNA!!!
Pentru varianta vegetariana puteti folosi in loc de bacon hartie de copt.

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

CHEC CU CIOCOLATA


RETETA

Ingrediente:
4 oua
250 gr zahar
250 ml lapte
200 ml ulei de floarea soarelui
2 pachetele de zahar vanilat
1 pachetel de praf de copt
300 gr faina alba
2 linguri de cacao amara

Pentru glazura(asta este optional, il puteti pudra doar cu zahar...)
50 gr ciocolata neagra
50 gr ciocolata alba
50 gr unt



Preparare:

Puneti ouale intr-un caston impreuna cu zaharul si le amestecati pana obtineti o compozitie fina si spumoasa. Adaugati laptele si uleiul cate putin continuand sa amestecati cu mixerul electric.
Intr-un alt vas separat amestecati faina, vanilia si praful de copt.
Puneti si mixtul de faina in ploaie mestecand pana obtineti o compozitie fluida. Impartiti in doua amestecul si intr-o parte puneti si cacaoa!
In tava mai intai se toarna compozitia alba dupa care o adaugam si pe cea cu cacao. Cu un betisor de frigaruie facem cateva cercuri in tava ca sa se amestece un pic intre ele culorile.
La cuptor 40 min la ca 180 grade.
Incercati cu scobitoarea inainte de a scoate checl din cuptor!!!

Dupa ce se raceste puteti trece la glazurarea checului

Topiti  ciocolata neagra cu 25 gr unt si turnati-o pe chec dupa care topiti si ciocolata alba cu 25 gr unt si o turnati si pe acesta pe chec. O decorat cum va place!
Pofta buna!!


POLLO ALLA CACCIATORE

Iara avem pui...de data asta cu un sos aromat si gustos, cu ceva legume dar si cu un pic de vin rosu.


Pentru a putea prepara aceasta mancare avem nevoie de urmatoarele ingrediente

1 pui de cca 1Kg
2 morcovi
1 ceapa
1 catel de usturoi
3 tije de telina
100 ml ulei de masline
200 ml vin rosu
400 gr rosii curatate de coaja
sare si piper
1 ramurica de rozmarin
putin patrunjel



Se taie puiul in bucati, se spala si se sterge. Se pune la prajit intr-un vas cu ulei de masline cam 10 minute pana se rumeneste un pic pe toate partile. Dupa aceea se adauga ceapa, usturoiul, telina si morcovul taiate fin. Punem si ramurica de rozmarin, un praf de sare si putin piper(dupa gust). Lasam astfel sa se prajeasca pentru inca 5 minute. Punem si vinul si asteptam sa se evapore un pic alcoolul dupa care adaugam rosiile curatate de pielita si taiate cubulete. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba pentru minim 30 min.
Continuati sa mestecati si eventual mai adaugati supa de pui pana se fierbe bine atat puiul cat si legumele.
Eu am pus si cateva masline, copiilor mei le plac si da o aroma deosebita sosului.
La sfarsit presarati un pic de patrunjel si gata!! POFTA BUNA!!!



vineri, 27 ianuarie 2012

TORT CIOCOLATA SI CREMA MASCARPONE



Ingrediente:
■120 grame unt
■2 ouă
■80 grame făină
■35 grame cacao
■8 nuci Brazilia tocate din cuţit
■2 linguri ciocolată menaj, rasă
■1/2 linguriţă praf de copt
■5 ml esenţă de vanilie
■120 grame zahăr
■1 vârf de cuţit de sare

umplutură (cheescake cu ciocolată)
■350 grame ciocolată neagră (minim 52%) cacao
■600 grame mascarpone (sau cremă de brânză nesărată)
■280 ml frişcă (din smântână dulce)
■140-220 grame zahăr (după gust, în funcţie de concentraţia ciocolatei)
■1 vârf de cuţit sare
glazura (ganache)
■100 gr ciocolată (cu minim 52% cacao)
■50 ml smântana dulce (pentru frişcă, minim 30% grăsime)
■50 grame unt gras (minim 80% grăsime, la temperatura camerei)

decor
14-16 nuci Brazila
Preparare:

blat
1.Tapetaţi fundul unei tăvi de tort rotunde cu o hârtie de copt unsă cu ulei.
2.Încingeţi cuptorul la 180-190 de grade (foc mediu spre mare).
3.Topiţi şi răciţi untul.
4.Tocaţi ciocolata şi nuca din cuţit.
5.Bateţi ouăle într-un castron adânc.
6.Încorporaţi untul topit şi răcit.
7.Încorporaţi amestecând cu telul: zahărul, vanilia, pudra de cacao, faina, sarea şi praful de copt.
8.Adăugaţi nuca şi ciocolata.
9.Turnaţi şi nivelelaţi amestecul în tava de tort.
10.Introduceţi la cuptor pentru 8 minute.
11.Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi să se răcească. Nu scoateţi blatul din tavă.






 cheesecake
1.Ungeţi interiorul tăvii de tort (în care se găseşte deja blatul răcit) cu puţin ulei.
2.Rupeţi sau tocaţi ciocolata.
3.Puneţi ciocolata să se topească împreună cu zahărul şi puţină sare într-un vas bain-marie (sau pe o cratiţă aşezată deasupra unei oale cu apă).
4.Separat, bateţi frişca.
5.Încorporaţi în frişcă brânza mascarpone şi ciocolata topită şi răcorită.
6.Turnaţi amestecul peste blat şi nivelaţi.
7.Introduceţi la rece pentru minin 2 ore.

ganache
1.Tăiaţi untul în cubuleţe.
2.Tocaţi mărunt ciocolata (sau daţi-o prin răzătoarea mare) şi puneţi-o într-un vas adânc.
3.Puneţi la fiert smântâna dulce la foc mic.
4.Când smântâna este pe punctul de a fierbe, turnaţi-o peste ciocolată. Lăsaţi smântâna să topească ciocolata timp de 3-4 minute. Amestecaţi cu telul pentru a obţine o cremă cleioasă.

5.Încorporaţi, amestecând uşor, untul în crema de ciocolată.
6.Acoperiţi crema de ciocolată cu o folie de plastic pentru a preveni formarea crustei.

montarea
1. Scoateţi tortul de la rece şi pregătiţi montarea lui.
2.Desprindeţi cu un cuţit cu lama subţire şi elastică marginile tortului şi ale blatului.
3.Îndepărtaţi inelul exterior.
4.Puneţi tortul, cu tot cu baza metalică a tăvii, pe un bol de supă aşezat cu gura în jos.
5.Mixaţi glazura ganache timp de 1-2 minute pentru a redeveni pufoasă şi lucioasă.
6.Turnaţi şi nivelaţi glazura deasupra şi de jur împrejurul tortului.
7.Decoraţi tortul cu fulgi de nucă Brazilia, tăiaţi pe lungime.
8.Introduceţi la rece pentru alte 2 ore sau la congelator pentru aceeaşi perioadă

.


joi, 26 ianuarie 2012

Piept de pui cu lamaie

Este o reteta "furata" de la italieni. Usor de facut, rapid de preparat si mai ales nu ai nevoie de o gramada de ingrediente de negasit! Foarte buna si pentru cei care tin la silueta.




Reteta

 Ingrediente pentru 4 persoane
 8 felii de piept de pui
1 lamaie
cateva frunze de patrunjel
puti ulei de masline
sare
piper



Dupe ce ati taiat pieptul de pui in felii il bateti un pic cu ciocanul de carne. Il sarati si il piperati dupa gust.
Intr-o tigaie puneti 2-3 lingur de ulei de masline si puneti bucatile de pui la rumenit. Dupa ce se rumenesc un pic se scot pe o farfurie. In tigaie se pune zeama de lamaie strecurata si cateva feliute de coaja de lamaie, lasati un minut dupa care puneti si bucatile pe piept de pui i tigaie sa se mai rumeneasca un pic. La sfarsit adaugati si patrunjelul tocat fin.
Pofta buna!!!
Merge si un pahar de vin alb demisec!

Paine integrala cu seminte de dovleac si seminte de floarea soarelui.

O altfel de paine, o paine mai sanatoasa plina de fibre buna pentru intreaga familie! Eu am facut-o pentru prima data si sunt multumita, probabil in timp voi mai schimba cate ceva...



RETETA

 500 gr faina integrala
20 gr drojdie proaspata
350 ml lapte
jumatate de lingurita de sare
2 linguri de ulei de masline
o mana de seminte de dovleac
o lingura de seminte de in
doua linguri de seminte de floarea soarelui



    Drojdia am amestecat-o inputin lapte caldut si am lasat-o la dospit cam 20 de minute.
Am pus faina intr-un castron larg si apoi am varsat pe rand in faina, sarea, uleiul, laptele cu drojdie, si incet incet si restul de laptel pana cand am obtinut un aluat omogen care nu s-a mai lipit de maini. Am adaugat si semintele si am mai framantat cat sa le incorpozez in aluat.
L-am lasat la crescut intr-un castron acoperit cu un servet, in bucataria incalzita cam o ora (se lasa pana isi dubleaza volumul). Cam 1 ora s jumatate
Dupa ce a crescut, am mai framantat aluatul cu putina faina (cat sa nu se lipeasca) si l-am impartit in doua ca sa-mi iasa doua painici mai mici, le-am rotunjit si le-am pus pe putina hartie de copt in tava de cuptor.
Am mai lasat aluatul la crescut (la fel, acoperit) cca 10 min. L-am uns cu lapte si am presarat cateva seminte peste el.

  Am bagat tava in cuptorul incalzit la temperatura medie (aproximez 200-250 de grade) pentru cam o ora, pana cand scobitoarea a iesit curata...stiti povestea :).
Este o paine integrala gustoasa si pufoasa si mai ales contine o gramada de fibre!!

miercuri, 25 ianuarie 2012

PAINE ALBA SI PUFOASA

Este o paine simpla cu gust placut. Are aspect frumos si este pufoasa si nu in ultimul rad se face foarte usor!!!!



Ingrediente:
500 gr. faina
30 gr. miere sau zahar
50 gr. unt
5 gr. sare
20 gr. drojdie proaspata(poate fi si uscata)
250 gr. apa



Puneti faina intr-un castron adanc, separat puneti drojdia si peste turnati mierea, frecati pana se lichefiaza. Apa trebuie sa fie putin calduta si untul la temperatura camerei. Toate le puneti peste faina si framatati bine pana obtineti o coca fina. O lasati la crescut cca 2 ore. Dupa ce a crescut o puneti in forma sau o imletiti sau ii dati ce forma vreti. Eu am uns painicile cu un galbenus de ou si am pus si ceva eminte peste. Dupa ce le-am mai lasat 5 minute le-am si bagat la copt.
Astea sunt cantitati pentru o paine de cca 750gr. Daca vreti sa va iasa doua paini dublati cantitatea!!