miercuri, 23 mai 2012

Panna cotta


Panna cotta este probabil cea mai cunoscută budincă rece italiană. Un desert uşor şi rafinat, provenit din nordul Italiei (regiunea Piemont). Numele său – smântână (dulce) gătită - spune aproape totul despre realizarea sa. În prezent există mai multe tipuri de panna cotta, unele aromate cu vanilie, altele cu ciocolată. Dar reţeta tradiţională este simplă, fără nici un fel de arome, şi este servită cu dulceţuri sau siropuri de fructe. Deserturi similare sunt prezente în Grecia şi Franţa.

Porţii: 4
Timp de preparare: 40 de minute (plus 2 ore la rece)


Ingrediente:

  • 450 ml smântână dulce
  • 200 ml lapte
  • 60 grame de zahăr
  • 1 lingură de gelatină (20 grame)
  • 1 plic zahăr vanilat (opţional)
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 1 lingură de ulei
  • sirop sau dulceață de fructe şi fructe pentru servire

  • Preparare:
    1. Încălziţi într-un vas laptele şi smântâna dulce la foc mic.
    2. Adăugaţi zahărul şi zahărul vanilat şi lăsaţi să fiarbă timp de 1 minut.
    3. Luaţi vasul de pe foc şi adăugaţi granulele de gelatină. Amestecaţi bine şi lăsaţi să se dizolve gelatina şi să se răcească lichidul timp de 10-15 minute.
    4. Ungeţi 4 forme conice, ceşti sau ce tip de forma aveti.
    5. Turnaţi panna cotta în forme.
    6. După ce lichidul s-a răcit introduceţi cupele la rece pentru minim 2 ore.
    7. Când serviţi răsturnaţi conţinutul formelor pe farfuria de servire.
    8. Turnaţi siropul peste panna cotta şi decoraţi cu fructe proaspete şi/sau frunze de mentă proaspătă.

    Panna cotta se serveşte întotdeauna rece.

    sâmbătă, 12 mai 2012

    Cheesecake cu capsuni si duceata de trandafiri



    Ingrediente pentru blat.

    300 gr de biscuiti digestivi
    120 gr unt topit

    Tapetati o forma de tort cu hartie de copt. Sfaramati biscuitii intr-un castron si turnati peste ei untul topit. Amestecati bine. Puneti biscuitii in forma de tort si presati-i bine. II bagam la frigider pana pregatim crema.

    Ingrediente pentru crema de branza

    200 ml de frisca proaspata
    170 gr philadelphia Yo
    250 gr ricotta
    8 gr gelatina
    6 linguri de gem de trandafiri
    3 linguri cu zahar pudra.

    Acum niste precizari, philadelphia poate fi inlocuita cu crema de branza fina de la DELACO, Ricotta o putet cumpara dar o puteti face foarte bine si in casa...dulceata de trandafiri o puteti inlocui cu gem de fructe de padure, zmeura, mure...ce aveti!!



    Deci, topim gelatina in putina frisca caduta. Intr-un vas punem branza philadelphia, ricotta, gemul de trandafiri, zaharul pudra, frisca batuta si gelatina topita. Amestecam bine. ceasta compozitie o turnam peste blatul de biscuiti si dam la frigider pana pregatim jeleul.

    Ingrediente jeleu:

    500 gr de capsuni proaspete
    5 grame gelatina
    2-3 lg zahar

    Jumatate din catitatea de capsuni o pasam, adaugam zaharul si punem pe foc pana se topeste zaharul, cca 6-7 min. Luam de pe foc si adaugam gelatina hidratata. Lasam putin la racorit si turnam peste prajitura noastra. Celelalte fructe le taiati in ce forma doriti si decorati prajitura.
    Lasam la frigider cam 3 ore dupa care o scoateti din tava, indepartati foaa de copt si..POFTA BUNA!!!!