duminică, 18 martie 2012

ALBINITA


Multi dintre voi cunoasteti prajitura asta. Mamele sau bunicile voastre cu siguranta v-au preparat-o undeva in copilarie sub diverse nume. Alti o veti manca pentru prima data...cu totii veti simti aceeasi placere a gustului desavarsit..o amintire sau un gust cu totul si cu totul nou va va schimba ziua in una foarte placuta.



Ingrediente foi:

100ml lapte
100ml miere
2 oua
250 gr zahar
100 gr unt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
850 gr faina

Intr-o cratita bateti ouale cu zaharul, adaugati mierea, laptele untul si bicarbonatul. Puneti vasul pe baignmarie (baie de abur) si il tinem acolo pana compozitia devine spumoasa. Luam de pe foc si turnam faina  in bloc si amestecam pana obtinem un aluat omogen. Impartim aluatul in cinci bucati egale. Vom intinde fiecare bucata de auat pe fundul unei tavi unse cu ulei si le vom baga la cuptorul incins in prealabil pana devin aurii. Coapte le scoatem din cuptor si cat sunt inca calde taiem surplusul de pe margini si desprindem foaia de pe tava cu un cutit cu lama lunga. Punem foaia pe o hartie curata si mai punem una deasupra pe care va urma urmatoarea foaie si tot asa pana le vom coace pe toate cinci.



Ingrediente crema:

400ml lapte
6 lg gris
300 gr zahar
250 gr unt
2 plicuri zahar vanilat
zeama de la o lamaie mica
dulceata de caise

Se pune la foc laptele cu zaharul, cand s-a topit zaharul adaugam in ploaie grisul amestecand energic cu un tel. Cand este fiert grisul dam laoparte de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand s-a racit frecam bine cu mixerul si adaugam zaharul vanilat.
Separat mixam untul pana devine spumos si apoi adaugam in el cate o lingura din compozitia de gris cu lapte. Amandoua trebuie sa fie la aceeasi temperatura aproximativ ca sa nu se taie. Dupa ce le-am amestecat adaugam si zeama de lamaie cate putin.
Acum trecem la asamblarea prajituri.
Punem o foaie in tava si peste ea punem jumatate din crema. O intindem frumos pe toata suprafata foii. Punem ce-a de-a doua foaie si o ungem cu un strat subtire de gem de caise. Punem ce-a de-a treia foaie si turnam si restul de crema pe care la fel o intindem frumos pe toata suprafata foii. peste crema punem ce-a de-a patra foaie si o ungem cu gem de caise peste care punem si ultima foaie. Presam usor prajitura astfel incat toate foile sa intre in contact cu umplutura dar sa nu presati prea tare sa nu iasa crema prin parti.
Trageti prajitura prin folie sau intr-o punga pana a doua zi cand va fi de-a dreptul perfecta pentru orice ocazie!!!
Spor la treaba si pofta buna!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu