miercuri, 14 martie 2012

COZONAC CU NUCA SI CACAO


Se apropie pastele si mai toata lumea doreste sa aiba pe masa in acea zi de sarbatoare un cozonac frumos crescut dar si gustos!!
Eu am gasit reteta perfecta, de fapt nu eu ci matusa mea Mama Marcela de la care am invatat sa fac multe prajituri ea procurandu-mi de-a lungul timpului retete noi pe care mi le scriam frumos in caietul de prajituri. Cred ca toata lumea avea asa ceva candva. Eu inca mai am acest caiet dar il folosesc din ce in ce mai putin din pacate...si de scris retete noi in el nici atat. Pacat. Poate ar trebui sa reiau acest obicei si sa nu mai fiu atat de dependenta de calculator :)
Deci, am sa va impartasesc reteta mea de cozonac. Este un cozonac umed, cremos, cu un puternic gust de nuca si cacao. Cel mai bun din care am gustat vreodata!!

Ingrediente:

1kg faina
1/2 l lapte
4 oua
100 gr unt
100 ml ulei
300 gr zahar
30 gr drojdie
putina sare
coaja de la o lamaie rasa

Umplutura:
500 gr nuca macinata
100 gr zahar
4lg cacao neagra
50 ml lapte
2-3 picaturi esenta de rom



In camera trebuie sa fie cald, tavile unse cu ulei.
Se cerne faina intr-un castron mare. Se freaca drojdia cu o lingurita de zahar pana devine lichida si se lasa separat.
Laptele se fierbe cu untul, sarea si zaharul, cand incepe sa clocoteasca opresti aragazul si pui cate o lingura peste ouale pe care le-ai batut foarte bine cu telul. Dupa ce ai terminat de incorporat tot laptele mai lasi putin sa se racoreasca, doar atat cat sa suporti cu degetul in compozitie, sa nu lasati sa se raceasca. Turnati compozita aaceasta peste faina, mestecati usor aoi turnati si drojdia si apucativa de framantat. Dupa ce se omogenizeaza aluatul incepeti sa adaugati uleiul caldut continuand sa framantati. Cred ca toata aceasta etapa va va lua cam 20-30 min. Aluatul nu trebuie sa fie tare, este chiar moale dar se ia dupa maini. Acoperiti castoronul cu un rosop curat si lasati la crescut. Intr-o ora volumul ar trebui sa se fi dublat.
In timp ce aluatul creste voi reparati umplutura.
Puneti intr-un vas nuca macinata si adaugati peste ea cacao si putina esenta de rom. Laptele il fierbeti impreuna cu zaharul si mai apoi il turnati peste nuca. Amestecati bine pana obtineti o crema densa.
Impartiti aluatul in 4 bucati egale. Luati fiecare bucata in parte, o intindeti si o ungeti cu 1/4 din crema de nuca si o rulati sul. Astfel obtineti patru suluri lungi cat tava de copt in care veti pune cozonacii. Luati doua cate doua suluri si le impletiti. Le asezati cu grija in tava. Este destul de greu de manevrat pentru ca nu este un aluat ferm (dar va asigur ca asa trebie sa fie). Le mai lasati 10 minute sa se odihneasca timp in care voi in ungeti din cand in cand cu un ou batut, faceti asta pana se termina oul. Inainte de ai baga in cuptor puteti sa puneti si putin zahar pe deasupra daca va place asta.
Spor la treaba si mai apoi pofta buna!!!
P.S. Daca nu ati inteles ceva scrieti-mi si cu draga inima va lamuresc.

Un comentariu:

  1. MGM: The Golden Nugget casino is one of the most - MJH Hub
    casino 세종특별자치 출장샵 in Reno, NV. Casino in Reno, NV. 서산 출장마사지 Casino in Reno, NV. 군산 출장마사지 Casino in Reno, NV. 파주 출장마사지 Casino in Reno, NV. Casino in Reno, NV. 대전광역 출장샵 Casino in Reno, NV.

    RăspundețiȘtergere