vineri, 27 ianuarie 2012

TORT CIOCOLATA SI CREMA MASCARPONE



Ingrediente:
■120 grame unt
■2 ouă
■80 grame făină
■35 grame cacao
■8 nuci Brazilia tocate din cuţit
■2 linguri ciocolată menaj, rasă
■1/2 linguriţă praf de copt
■5 ml esenţă de vanilie
■120 grame zahăr
■1 vârf de cuţit de sare

umplutură (cheescake cu ciocolată)
■350 grame ciocolată neagră (minim 52%) cacao
■600 grame mascarpone (sau cremă de brânză nesărată)
■280 ml frişcă (din smântână dulce)
■140-220 grame zahăr (după gust, în funcţie de concentraţia ciocolatei)
■1 vârf de cuţit sare
glazura (ganache)
■100 gr ciocolată (cu minim 52% cacao)
■50 ml smântana dulce (pentru frişcă, minim 30% grăsime)
■50 grame unt gras (minim 80% grăsime, la temperatura camerei)

decor
14-16 nuci Brazila
Preparare:

blat
1.Tapetaţi fundul unei tăvi de tort rotunde cu o hârtie de copt unsă cu ulei.
2.Încingeţi cuptorul la 180-190 de grade (foc mediu spre mare).
3.Topiţi şi răciţi untul.
4.Tocaţi ciocolata şi nuca din cuţit.
5.Bateţi ouăle într-un castron adânc.
6.Încorporaţi untul topit şi răcit.
7.Încorporaţi amestecând cu telul: zahărul, vanilia, pudra de cacao, faina, sarea şi praful de copt.
8.Adăugaţi nuca şi ciocolata.
9.Turnaţi şi nivelelaţi amestecul în tava de tort.
10.Introduceţi la cuptor pentru 8 minute.
11.Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi să se răcească. Nu scoateţi blatul din tavă.






 cheesecake
1.Ungeţi interiorul tăvii de tort (în care se găseşte deja blatul răcit) cu puţin ulei.
2.Rupeţi sau tocaţi ciocolata.
3.Puneţi ciocolata să se topească împreună cu zahărul şi puţină sare într-un vas bain-marie (sau pe o cratiţă aşezată deasupra unei oale cu apă).
4.Separat, bateţi frişca.
5.Încorporaţi în frişcă brânza mascarpone şi ciocolata topită şi răcorită.
6.Turnaţi amestecul peste blat şi nivelaţi.
7.Introduceţi la rece pentru minin 2 ore.

ganache
1.Tăiaţi untul în cubuleţe.
2.Tocaţi mărunt ciocolata (sau daţi-o prin răzătoarea mare) şi puneţi-o într-un vas adânc.
3.Puneţi la fiert smântâna dulce la foc mic.
4.Când smântâna este pe punctul de a fierbe, turnaţi-o peste ciocolată. Lăsaţi smântâna să topească ciocolata timp de 3-4 minute. Amestecaţi cu telul pentru a obţine o cremă cleioasă.

5.Încorporaţi, amestecând uşor, untul în crema de ciocolată.
6.Acoperiţi crema de ciocolată cu o folie de plastic pentru a preveni formarea crustei.

montarea
1. Scoateţi tortul de la rece şi pregătiţi montarea lui.
2.Desprindeţi cu un cuţit cu lama subţire şi elastică marginile tortului şi ale blatului.
3.Îndepărtaţi inelul exterior.
4.Puneţi tortul, cu tot cu baza metalică a tăvii, pe un bol de supă aşezat cu gura în jos.
5.Mixaţi glazura ganache timp de 1-2 minute pentru a redeveni pufoasă şi lucioasă.
6.Turnaţi şi nivelaţi glazura deasupra şi de jur împrejurul tortului.
7.Decoraţi tortul cu fulgi de nucă Brazilia, tăiaţi pe lungime.
8.Introduceţi la rece pentru alte 2 ore sau la congelator pentru aceeaşi perioadă

.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu